Project ‘Kwartiermaken’ – de locatie doet veel

August 29, 2019
0 Comments

Je werk willen presenteren naar de buitenwereld is altijd een leerschool. En het gebeurt altijd op een andere manier dan je denkt. In het geval van ‘Kwartiermaken’ was de zoektocht naar een geschikte tentoonstellingsruimte al een hele reis op zich.

Het fotograferen zit erop sinds juni. De laatste shoot, bij de jongeren in het Keizerpark, was één van de leukste en meest dankbare. Kort erna begonnen we te spreken over de tentoonstelling. Stap 1: waar? De voorwaarden werden overlopen en we kwamen tot het volgende: de tentoonstelling moet doorgaan in een ruimte die voldoende logistieke mogelijkheden biedt om een vernissage en tentoonstelling te organiseren, de tentoonstelling moet doorgaan in Ledeberg, en de tentoonstelling moet doorgaan in een ruimte die een artistieke meerwaarde biedt. De laatste was de mijne.

Vervolgens ben ik een drietal weken verschillende locaties gaan bezoeken. Het oude dienstencentrum – sfeervol en thematisch verbonden aan dit project – bleek niet beschikbaar. Het huidige dienstencentrum bood voor mij helaas geen meerwaarde. Santo? Een uitstekende expositieruimte, maar net buiten Ledeberg. Een heerlijke openluchtlocatie onder het viaduct: een logistieke nachtmerrie. En nog een aantal. We zaten, zoals ze zeggen, met de handen in het haar. Geen enkele locatie bood een mooi evenwicht tussen de drie voorwaarden.

Er zat maar één ding op. Verder zoeken. Voor je ’t weet vind je iets. En uiteraard vond ik iets, geheel onverwacht op een geheel onverwachte plaats. Een loods, weggestoken achter een poort, in een straat rijhuizen. Logistiek oké en binnen de grenzen van Ledeberg. Ik vind ze heerlijk. Vrouwen met naaldhakken niet. De loods wordt momenteel verbouwd en tegelijkertijd nog gebruikt voor verschillende exposities. De vloer ligt opengebroken. Het plafond wordt gestut. Dus als je een bezorgdheid zou overvallen bij het betreden van de expositieruimte, weet dan dat a) je je geen zorgen hoeft te maken – het is veilig -en b) ik stiekem hoop dat je daar iets van meedraagt als je naar deze foto’s komt kijken. En zo voldoet de locatie aan de derde voorwaarde.

De tentoonstelling loopt van vrijdag 25 oktober tem. zondag 10 november. Iedereen is welkom op de vernissage vrijdag 25 oktober om 19:00 – Walstraat 68 in Ledeberg.

Leave a comment