250 dagen

April 10, 2019
0 Comments

Vandaag is het exact 250 dagen geleden dat ik verhuisd ben.

In de zomer van 2018 ben ik, na jaren rondgehangen te hebben in het Meetjesland, terug verhuisd naar Gent. Het was een beslissing die ik lang voor me had uitgeschoven. Te veel zaken hielden me tegen – job, vrienden. Maar ik kreeg het idee niet uit mijn hoofd. Dus op een bepaald moment zeg je gewoon ‘foert’, hak je de knoop door en kom je gewoon niet meer terug op je beslissing. Eén van de zaken die me over de streep trok was mijn nieuwsgierigheid naar de kansen die er zouden zijn in deze stad, voor mij als fotograaf. Gezien het soort projecten waar ik graag mijn schouders onder zet, leek Gent mij een rijke plaats. Dat bleek uiteindelijk ook zo te zijn, nu ik terugkijk op die eerste 8 maanden.

Naast het willen opstarten van projecten, wou ik uiteraard ook mijn werk  presenteren in Gent. Ik had er op dat punt al enkele tentoonstellingen opzitten met ‘Beleven’, het project over lichamelijke aftakeling. Vrijwel ogenblikkelijk na de verhuis stelde zich de vraag ‘Waar kan ik hier allemaal tentoonstellen?’. En dan begon ik te zoeken, bezocht ik verschillende locaties, legde contacten. En dat leverde op. Er zijn zoveel jonge kunstenaars die hun werk naar buiten willen brengen, maar het niet najagen en ik weet niet waarom. Ik wou niet wachten tot iemand mij vond. Ik vond hen.

Nu zijn we 250 dagen ver en er is al heel wat van in huis gekomen. Een eerste vrij kleinschalige, maar wel belangrijke tentoonstelling zit er reeds op – in het Groot Vleeshuis, hartje Gent. Dat was een heel mooie kans, met dank aan Provincie Oost-Vlaanderen. De beelden van ‘Beleven’ hingen er twee weken uit, tussen de hespen. Onvoorstelbaar eigenlijk dat ik 14 maanden na het maken ervan nog steeds bezig ben met die beelden.  In december worden ze nogmaals – laatste maal? – tentoongesteld in het Geuzenhuis. In augustus volgt er normaliter een tentoonstelling in het Open Huis in Ledeberg over het project ‘Kwartiermaken’. Ik ben mijn andere groot project van 2019 (meer info daarover later) ook al aan het presenteren aan enkele galerijen. En binnen enkele weken start mijn eerste grote tentoonstelling in Gent, met bijhorende vernissage.  

Op 3 mei is er een vernissage voor een tentoonstelling die ik samen met Rebecca – een kunstenares die zich uitleeft in een ander medium als ik – presenteer in het Eco-Centrum. Hier stel ik naaktfotografie tentoon. De beelden zullen er uiteindelijk een maand hangen. Die vernissage betekent heus wat voor mij, om mezelf samen met mijn werk te mogen voorstellen aan deze stad in een galerij. Ik wil ook in dialoog gaan met de bezoekers, hen schetsen hoe ik werk, waarom ik fotografeer en wat ik wil bereiken.

Ik ben het Eco-Centrum voor het eerst gaan bezoeken in september. Sindsdien ben ik in dialoog met de verantwoordelijken daar, om samen iets te organiseren. Nu zijn we die 250 dagen ver en is het bijna zover. En het enige dat ik hiervoor moest doen, was mij inzetten. Er is zo’n intrinsieke motivatie voor hetgeen ik aan het doen ben, dat die inzet heel voordehand liggend was en eigenlijk heel natuurlijk ontstond. Ik ben razend benieuwd naar waar ik binnen pakweg een jaar ga staan op vlak van het presenteren van mijn werk aan de buitenwereld. Maar eerst het Eco-Centrum. Iedereen welkom op vrijdag 3 mei vanaf 19u00, Rodetorenkaai 6 te Gent – een stad waar ik me goed voel.

Leave a comment