14 mensen

April 17, 2019
0 Comments

Een kans om te werken rond body-positivity in zijn vele facetten.

Tussen het vele geweld van de twee grote fotoprojecten van 2019 door, deed er zich een kans voor die ik niet kon laten liggen. Er kwam een mogelijkheid om meer ervaring op te doen in sensuele & naaktfotografie, in een vorm die buiten mijn comfort zone lag: 3 fotografen, 9 modellen, een make-up artieste en een assistente, die samen een dag zouden spenderen in een huis voor een shoot, net voorbij Brussel, ergens op een verloren zondag.  Over zo een kansen denk ik niet echt na. Dus gewoon doen.

De grootste uitdaging voor mij was de samenwerking op deze schaal. Fotograferen in aanwezigheid van andere fotografen… Vreemd misschien om daar bij stil te staan, maar het was heel even wennen. Een eerder traditionele modelfotograaf, als ik het zo onbeleefd mag omschrijven, werkt in een geconstrueerde setting: studiolampen waar nodig en instructies voor het model. Daar doe ik (nog) niet aan mee. Als ik construeer ben ik onontvankelijk voor 99% van de mogelijkheden van een shoot. De mooiste opmerking hierover kreeg ik van één van de modellen. Ze zei me dat mijn werkwijze haar het meest intrigeerde, terwijl ze zich bij mij het minst op haar gemak voelde. Net omdat ik haar niet zei wat te doen. Als iemand je instructies geeft, kan je naar dat doel toe werken. Maar als je plots géén instructies krijgt… Wat doe je dan? Zeker als iemand je ondertussen fotografeert. Ik praat uiteraard met elk model over hoe ik werk, maar je kan nooit iemand volledig klaarstomen om zich zelfzeker over te geven aan het onverwachte.

Ik hou niet van de idee controle uit te oefenen over een beeld. Het is veel mooier het beeld spontaan tot stand te laten komen, omdat er dan zuurstof en realiteit insijpelt. Ik sta gewoon aan de zijlijn om de momenten, die me esthetisch aanspreken, te grijpen. Hier en daar stuur ik wel bij uiteraard. Nu ben ik vooral benieuwd hoe ik hierin ga evolueren.

Dit kleine project is zonet afgewerkt. Kort maar krachtig. 1 dag fotografen. 3 weken intensief werken aan de beelden. Ze volgen binnenkort. Momenteel liggen deze nog allemaal bij de modellen voor goedkeuring. Ook dat is een belangrijk onderdeel (zo niet het belangrijkste): consent. Het comfort van al mijn modellen is alleressentieelst. Ik geef hen zo veel mogelijk inspraak. Het betreft hier mensen die heel body-positive ingesteld zijn en, samen genomen, een heel breed spectrum van de menselijke aard coveren. Er zitten elementen van schuchterheid in, fierheid, seksualiteit, kink… Een heel merkwaardige, kleurrijke cocktail.   

Leave a comment